Hyvinvoinnin kevät - kuinka kehosi oikeasti voi?


*Yhteistyössä Puhti.fi*


Miten sinä voit tänä keväänä? Entä jos huomenna tietäisit jo tarkemmin kehosi oikean tämänhetkisen tilan?

Kehomme kertoo meille monia asioita erilaisilla tuntemuksilla. Tunnistamme väsymyksen, alakuloisuuden, kiputilat ja mitä erilaisimpia oireita olossamme, mutta monesti emme jää tarkemmin pohtimaan syitä niiden takana. Kehon sisäisen tasapainon ja tilan voi kuitenkin helposti selvittää yhdellä verikokeella, ilman lähetettä.

Pääsimme testaamaan Urban Basicsin puolelta Puhti.fi -terveyspalvelua, joka tarjoaa kokonaisvaltaista terveyden selvitystä verikokeilla ilman lääkärin lähetettä. Testipaikkoja on usealla eri paikkakunnalla ja niihin voi varata ajan kätevästi suoraan verkosta sähköisellä ajanvarauksella. Valittavanasi on eri laajuisia paketteja aina yksittäisten arvojen mittauksesta laajempiin kokonaisuuksiin. Me testasimme Puhti laajan Terveystarkastuksen, jossa mitattiin 32 erilaista arvoa kehon tärkeistä arvoista. Mukana oli kaikki tärkeimmät kehon hyvinvoinnista kertovat mittarit mm. kilpirauhanen, kolesteroli, matala asteinen tulehdus, munuaiset, maksa, hemoglobiini, ferritiini, D-vitamiini sekä useita muita hiukan erikoisempia arvoja, joiden sisältö vaikuttaa paljon kehomme kokemaan olotilaan. 

Testauksen kulkeminen

Terveystarkastuksemme aika oli varattu aamuksi laboratorioon klo 9.20. Koska testien tulosten kannalta on tärkeää olla 10 tuntia syömättä ennen verikokeen ottamista, suosittelemme varaamaan ajan varhaiseksi aamuksi, että kokeen jälkeen ehtii vielä aamupalalle hyvissä ajoin. Itse verikokeen otto sujui nopeasti ja sujuvasti. Verta otettiin neljä purkillista ja ne lähtivät heti eteenpäin analyysiin, josta tuloksia luvattiin jopa seuraavalle päivälle.

Koehenkilömme testeissä oli erityisen kiinnostunut selvittämään mistä jo jonkin aikaa vaivannut jatkuva väsymys ja uupumusoireet, joita liikunta tuntui vain pahentavan. Säännöllinen urheilukertojen ja vastusten nostaminen ei tuonut nousujohteista kunnon kohoamista ja lihaksista tuntui katoavan voimat liikunnan jatkuessa pidempään tai hetkellisen rasituksen noustessa liian koville vastuksille. Siinä vaiheessa, kun kunnon olisi pitänyt alkaa kohota, se alkoikin romahtaa. Palautuminen oli hidasta ja pienemmissäkin rasituksissa hengästyminen alkoi herättää epäilyksiä siitä, että kehon tila tulisi tarkastaa. Tähän Puhti tarjosi erittäin kattavan mahdollisuuden laajan terveystarkastuksen kattavilla arvoilla, jolla lähdettiin selvittämään tilannetta. 

Puhti -terveystarkastuksen mittareilla selvitetään tarkasti kehon sisäinen tasapaino ja nykytilanne. Yleisimpiä arvoja, jotka saattavat aiheuttaa yllä mainitun kaltaisia on useita, kuten esimerkiksi ferritiini eli varastorauta ja erityisesti sen puute sekä D-vitamiinitasot. 

Tulokset saapuvat jopa päivässä

Terveystarkastuksen tulokset tulivat uskomattoman nopeasti, sillä jo seuraavana päivänä puhelimeen kilahti tekstiviesti Oma Puhti- palveluun, josta pääsi katsomaan edellisen päivän verikokeiden sisällöt sekä niiden selitykset. Kaikki tulokset on esitetty selkeästi diagrammilla, mistä voi katsoa onko oma tulos viitearvojen sisällä, vaiko ulkopuolella punaisella alueella. Arvojen vieressä on myös kattava lisätietokohta, jossa kerrotaan mihin kyseinen arvo elimistössä vaikuttaa. Arvojen tulkintaan on myös mahdollista varata samasta palvelusta apua, vaikkapa lääkärin konsultaatio etäyhteydellä jota myös hyödynsimme tulosten läpikäymiseen. 

”Syy väsymiseen ja urheilusuoritusten epäonnistumiseen löytyi  juuri tämän terveystarkastuksen myötä erityisesti kahden arvon romahtamisena: ferritiini ja D-vitamiini. Koehenkilömme ferritiini oli 15 ja D-vitamiiniarvo 49,9.”

Meille tuloksista selvisi juuri ne asiat, joiden selviämistä testihenkilömme oli ennen verikokeiden ottamista hartaasti toivonut. Syy väsymiseen ja urheilusuoritusten epäonnistumiseen löytyi  juuri tämän terveystarkastuksen myötä erityisesti kahden arvon romahtamisena: ferritiini ja D-vitamiini. Koehenkilömme ferritiini oli 15 ja D-vitamiiniarvo 49,9. Kun ferritiiniarvo laskee alle 30ug aletaan puhua vakavasta raudanpuutteesta. Ferritiini, eli elimistön varastorauta tulisi arvona olla siellä 100ug rajoilla, jonka alle laskettuaan se voi alkaa aiheuttaa monilla jo selkeitä oireita arvon ollessa vielä reilusti yli 30. 

Ferritiini, kehomme varastorauta

Ferritiini on ollut viime vuosina paljon puheenaiheena, joka todistaa sen, että siitä puhuminen on tarpeellista ja ferritiiniarvojen vähäisyys monilla yleistä. Raudanpuutetta esiintyy usein esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, iäkkäillä, urheilijoilla sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset. Syy voi olla myös, että rauta ei imeydy riittävästi esim. keliakian tai muun suolistosairauden vuoksi. Jokatapauksessa raudanpuute arvon ollessa alle 30ug on tutkittava ja sitä on ryhdyttävä jollain lailla hoitamaan.

Raudanpuutetta esiintyy usein esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, iäkkäillä, urheilijoilla sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Naisilla tavallisin syy vähäisiin rautavarastoihin on runsaat kuukautiset. Syy voi olla myös, että rauta ei imeydy riittävästi esim. keliakian tai muun suolistosairauden vuoksi.

Aurinkovitamiiniarvojen alhaiset lukemat

Myös D-vitamiiniarvot olivat viitearvojen ulkopuolella ja myös niiden vähäinen määrä voi aiheuttaa väsymyksen kaltaisia oireiluja. D-vitamiini vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen. D-vitamiinia tarvitaan myös immuunipuolustukseen ja osteoporoosin ehkäisyyn. Riittävä D-vitamiinin saanti tukee hermoston ja aivojen terveyttä. D-vitamiinilla saattaa olla merkitystä myös monissa muissa elimistön toiminnoissa.

Suomalaiset saavat D-vitamiinia keskimäärin liian vähän, sillä luonnilsen D-vitamiinin muodostuminen auringonvalon myötä vähenee pitkän pimeän talvemme aikana. Siksi Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä, varsinkin talvikauden yli.Kun D-vitamiinilisää käytetään suositusten mukaan, riskiä yliannostukseen ei ole. 100 mikrogrammaa on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja

Puhti- terveyspalveluiden avulla saat nopeasti ilman lääkärin lähetettä tietoa oman terveytesi tilasta. Käy tutustumassa palveluun tarkemmin täältä www.puhti.fi  ja ota selvää, miten sinun kehosi voi juuri nyt. 


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista